pátek 15. listopadu 2013

hamburger

Měkká nasládlá houska, do níž je vložen jeden nebo více masových karbanátků. Kromě mletého masa může hamburger obsahovat také plátek sýra, salát, rajčata, slaninu, cibuli nebo kyselou okurku. Běžnou přílohou jsou hranolky s kečupem. Někdy je možné kečup nahradit hořčicí nebo originální francouzskou majonézou. Tradičním nápojem je čokoládový mléčný koktejl. V modernějším pojetí se místo mléčného nápoje pije Coca-Cola.



Způsob balení: Základní součástí obalového materiálu je velká krabice, do které by se mělo vejít všechno kromě nápoje. Ne vždy se to podaří. Zpravidla se v ní nachází hamburger v sáčku a hranolky, které jsou zabalené do menší krabice, případně také omáčka na hranolky v uzavíratelném kelímku bez otvoru. Ve výjimečných případech lze do velké krabice vměstnat i malou krabici se smaženými cibulovými kroužky a malé espresso v uzavíratelném kelímku s otvorem bez slámky. Mléčný koktejl nebo Coca-Cola se nosí zvlášť ve velkém uzavíratelném kelímku s otvorem a slámkou. Nedílnou součástí servírování je několik papírových ubrousků vyrobených z recyklovaného papíru.

Způsob konzumace: Velká krabice se položí na stůl, na kolena nebo na palubní desku automobilu. Do otevřeného víka se umístí kelímek se zvolenou omáčkou, případně také krabice s cibulovými kroužky a malé espresso. Krabice s hranolky se přesune na rovné místo nebo se nechá uvnitř velké krabice. Hranolky se pokapou omáčkou. Nyní by mělo být možné z krabice vyjmout i hamburger. Hamburger se jí rukama. Pokud se konzumentovi nevejde do úst, protože je příliš velký, je možné jeho objem upravit stlačením housky, protože houska je k tomu stvořená, proto je tak poddajná, proto je tak měkká, aby se dala stlačit, aby dobře držela onu tučnou a z obou stran opečenou masovou rozkoš mezi svými půlkami a usnadnila pronikání teplého živočišného těla do lačných a rozevřených lidských úst. V blíže neurčených okamžicích se k hamburgeru přikusují hranolky. Nápoj zůstává po celou dobu na dosah ruky.

Po dojedení se ruce a ústa otřou do ubrousku. Obalový materiál se zmačká a vloží zpátky do velké krabice. Ta se pak zavře. Všechno se vyhodí do nejbližšího koše.