středa 5. února 2014

běžecká mapa Washingtonu

Výběr běžeckých tratí na území Washingtonu spolu se stručnou charakteristikou vhodných běžeckých technik.



Nejsnazší tratě, která jsou vhodné pro začátečníky, se nacházejí v rezidenčních oblastech na okraji města. Je pro ně typický pravoúhelný charakter Mřížky a žádné nebo jen malé převýšení. Lze se po nich pohybovat mnoha způsoby, velice často se ale běhá po uzavřené smyčce, která vede od domovních dveří k domovním dveřím. Mezi nejoblíbenější tvary smyček patří čtverec, ležatá osmička a kříž, fantazii se ale meze nekladou. Během ranních a podvečerních špiček se na některých komunikacích zvyšuje intenzita dopravy, takže může být těžké přeběhnout z jedné strany ulice na druhou. Proto je výhodné zůstávat v jednom segmentu Mřížky mimo dosah dopravních tepen, kde tento problém nenastává. V rezidenční oblasti lze také hrát hry, jejichž cílem je zrušení nebo alespoň narušení diktátu Mřížky. Tyto hry se nehodí pro kondiční běhání, protože jsou založeny na náhodě a jejich vývoj není předvídatelný.

Embassy Row je neformální označení pro svažitou část Massachusetts Avenue na severozápadě Washingtonu, na které se nachází mnoho velvyslanectví. Lze po ní běhat do kopce nebo z kopce. Pokud se běžec chce účastnit dne otevřených dveří na amabasádách a ochutnat některé z nabízených etnických jídel, měl by raději běžet z kopce. V případě, že se rozhodne pro opačný směr, měl by pečlivě uvážit, zda je pro to dobře disponován. V ideálním případě má běžec v běhací kapsičce kromě klíčů a kapesníku také zvracecí sáček. Bohužel mnoho běžců nemá ani běhací kapsičku. Pokud dojde na nejhorší a běžec se musí volně vyzvracet, měl by si raději ulevit do koše, protože keře a záhony před místními ambasádami jsou ze všech stran hlídané.

Další lokalitou, ve které se dobře běhá, je Národní arboretum. Běh arboretem lze spojit s poznáváním přírody. Mezi důležitá místa patří Háj státních stromů, ve kterém se nachází široké spektrum dřevin ze všech částí Spojených států vyjma tungovníku moluckého z Havaje a palem z Floridy a Kalifornie, kterým se v místních podmínkách nedaří. V arboretu nechybí ani tematicky zaměřené sekce dřínů, javorů a magnólií. Do běžeckého plánu lze začlenit kličkování mezi dvaceti dvěma korintskými Národními sloupy, které původně podpíraly kopuli Kapitolu. V současnosti Národní sloupy nic nepodpírají.

V Anacostii se běhá jenom, pokud běžec někoho honí nebo pokud se běžec snaží před někým utéct nebo pokud se ve vedlejší ulici střílí.

Skutečným běžeckým rájem Washingtonu je travnatá oblast mezi Kapitolem a Washingtonovým památníkem nazývaná Mall. Přímo u Kapitolu je lepší běh vynechat, protože tento prostor je intenzivně hlídaný a může se stát, že policisté znervózní. Naopak Mall je k běhu využívaný velice často. Běhat lze po pěšinách, po trávníku nebo po asfaltu. Vítaným zpestřením jsou schody muzeí, na kterých lze posilovat různé skupiny svalů.

Po doběhnutí k Washingtonově památníku je možné udělat odbočku k Bílému domu. Kromě Bílého domu je oplocená také celá Elipsa, takže se případné obíhání Bílého domu může přiblížit běhu po běžeckém oválu. Trať lze protáhnout až k válečným a jiným památníkům, které jsou součástí příjemné parkové zóny. Vždy je ale nutné respektovat jejich památeční charakter. Technika běhu se v těchto místech blíží freestylu, během něhož se střídá běh s chůzí a zastavením. Stejně tak není vhodné provádět přípravu na triatlon plaváním v Odrazových nádržích, které mají sloužit především k reflexi. To znamená, že pokud se běžec rozhodne pro sebereflexi, měl by se jí věnovat mimo prostor Odrazových nádrží. Přípustným místem je jejich zpevněný okraj.