pondělí 21. dubna 2014

Serenity

Serenity (Klid) je socha Římanky v dlouhých řasených šatech, která sedí na skalním výběžku a dívá se upřeně před sebe. Ruce má položené na skále a jednou nohou se dotýká předmětu, který připomíná zlomený meč. Socha se nachází v parku Meridian Hill, který je znám jako Park Malcoma X, i když se tak oficiálně nejmenuje. Kromě sochy je v parku také umělý vodopád, který vychází z tradice francouzské zahrady, socha Johanky z Arku na koni, která se řítí kamsi dopředu a napřahuje se mečem proti nepříteli, ten ale není vidět, a socha Dante Alighieriho s knihou.

V roce 1926 sochu někdo polil červenou a černou barvou, nedávno měla modré oči a občas ji někdo posprejuje. Jeden čas neměla pravé chodidlo. V současnosti jí chybí levá ruka a její tvář nemá ostré rysy, protože jí každou chvíli někdo otluče nos. Mezi nohama se objevila dlouhá prasklina.

Kvůli uvolněným gestům, plným ňadrům a lehce roztaženým nohám je socha často považovaná za ztvárnění Matky, Mateřství, nebo rovnou celé Ženství. Ve skutečnosti je socha věnována památce Williama Henryho Schuetze, leutnanta amerického námořnictva. Scheutze se podílel na převozu ostatků amerických průzkumníků z Arktidy, působil na Sibiři a na palubě válečné lodi USS Iowa se účastnil Španělsko-americké války. Sochu Klidu do Ameriky přivezl Schuetzeův přítel Charles Deering ze světové výstavy, která se konala roku 1900 v Paříži. Schuetzeovo jméno je na podstavci uvedeno s překlepem. Místo dvojhlásky ue (odkazující k německému ü) kameník vytesal dvojhlásku eu. Vazba mezi námořním důstojníkem a bohyní Klidu je nejasná.